Obsah

Stavanie Mája

Typ: ostatné | Podujatia
Máj ( mája, háj, hájik) je pôvodne mladý stromček, najčastejšie smrekový, jedľový, prípadne sosnový alebo brezový, ktorý mal symbolický význam a bol výrazom prírodného mýtu o boji zimy s jarou, smrti so životom; symbol na jar sa obnovujúcej prírody. Takmer u všetkých národov bolo zvykom nosiť máje na začiatku jari alebo leta v slávnostnom sprievode po dedine za spevu starodávnych obradných piesní ospevujúcich tvorivú silu prírody a pri tanci prejavujúcom radosť z víťazstva jari na zimou. Často sa máje rozlične ozdobovali, najmä pestrými stužkami, farebnými papiermi a podobne. Tradícia stavania májov sa v súčasnosti vracia do dedín, miest a mestečiek Slovenska. A výnimkou nie je ani naše mesto.
DSC 3961
Ej, háje, háje, zelenie háje,
tisovskí mládenci stavajú máje.
Máje staviame, domy hradíme,
tisovským dievkam radosť robíme.

V utorok 2. mája nebolo počasie príliš naklonené stavaniu mája, no napriek tomu si našlo cestu do spoločenskej sály MsKS niekoľko desiatok ľudí, ktorí si každoročne prídu pozrieť tradíciu vztýčenia tohto symbolu jari a lásky. A tak trochu netradične kultúrny program, v ktorom sa predstavili a máj stužkami vyzdobili deti zo súborov Mažoretčiat, Mažoretiek, DFS Čížiček a FS Tisovec, prebehol v kultúrnom dome. Nakoľko si to však slniečko nakoniec rozmyslelo a na tisovské námestie zoslalo svoje lúče, silní tisovskí mládenci za sprievodu účinkujúcich i divákov postavili mája pred radnicou. Pestrofarebný a vysoký máj ako symbol krásy, prebúdzajúceho sa života a, samozrejme, lásky vyrástol tak pre potechu všetkých okoloidúcich.

Poďakovanie patrí Urbariálnej spoločnosti Tisovec za krásny strom, p. Ľubovi Ďurčíkovi za dovezenie mája, pracovníkom z MsKS za prichystanie a členom Mestskej polície za doprovodný sprievod pri prevoze mája mestom.

Fotogaléria: TU


Vytvorené: 3. 5. 2017
Posledná aktualizácia: 29. 9. 2017 23:15
Autor: Správca Webu