Navigácia

Obsah

Fedimák 2013, festival dobrých ľudí

Typ: Divadlo | ostatné
Mnohé ochotnícke festivaly na Slovensku sa snažia prinášať kritický pohľad na predstavenia a ochotnícke súbory, ktoré to často ani neočakávajú a svoju prácu robia v prvom rade pre radosť. Pre radosť z dobre odvedenej práce, zo stretnutí a v neposlednom rade pre radosť prítomných divákov .
V Tisovci sa už ôsmykrát stretli divadelníci z rôznych kútov Slovenska a Česka na festivale Fedimák, (Festival divadla mladých, predtým súťažný festival Fedim) s cieľom, ktorý sa značne vymyká nastavenému modelu ochotníckych prehliadok. Cieľom nebolo vyhrať, dokonca ani postúpiť na prehliadku, ktorá by sústredila kvalitnejšie súbory. Divadelné súbory prišli do Tisovca baviť seba, ostatných divadelníkov a miestnych divákov, ktorí sú v Tisovci vďaka Divadelnému súboru Daxner naučení vyhľadávať kultúru a čo je ešte impozantnejšie, vyhľadávať kvalitnú kultúru.
Počas troch dní sa v Tisovci predstavila hŕstka kvalitných divadelných predstavení a kultúrnych podujatí a Tisovský divák opäť ukázal, že kultúrou nepohrdne. V prvý deň festivalu (piatok 23.8.2013) sa predstavil Divadelný súbor Terézie Vansovej z Rimavskej Píly s klasickým predstavením v netradičnom prevedení od Jána Palárika – Zmierenie, alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch, v réžii dlhoročného bývalého režiséra Divadelného súboru Daxner - Jaroslava Lacka. V sobotu bol program o čosi bohatší a pestrejší. Deň začal predstavením pre deti. Spektakulárna divadelná spoločnosť sa predstavila na nádvorí MsÚ so svojou Nemožnou Bertou, takže aj deti si na Fedimáku prišli na svoje. Divácka účasť a atmosféra len potvrdila, že tento krásny priestor je bohužiaľ z veľkej časti nevyužitý, aj keď má predpoklady na to, aby sa v ňom konali menšie koncerty, či divadelné predstavenia.
Po rozprávke sa diváci presunuli do tisovského Mestského Kultúrneho Strediska, aby vhupli rovno do väzenia a svedomia Michaely Domovcovej, poslucháčky herectva Akadémie umení v Banskej Bystrici, ktorá sa predstavila s monodrámou Neila LaButa – Bash, v réžii Mgr. Art Tomáša Mischuru a potvrdila, že dramaturgia festivalu urobila výborný krok, keď zavolala na Fedimák predstavenia z Akadémie umení. Táto inscenácia bola príjemným, aj keď vážnym spestrením zábavnej atmosféry, ktorú na festivale pripravili herci Divadelného súboru Daxner.
A na doskách sa nenechali zahanbiť ani oni, keď divákov presunuli z väzenia priamo na Pohreb. Nešlo sa síce na cintorín a nepálili sa sviečky, ale domáci divadelníci ukázali, že vedia zahrať smrť naozaj bravúrne. Čiernou komédiou Ivana Holuba – Pohreb v réžii Mgr. Mariana Lacka divadelníci z DS Daxner výborne pobavili a po Pohrebe samozrejme usporiadali „kar,“ na ktorom hostili ostatných divadelníkov kapustnicou. Na Pohrebe v Tisovci v sobotu nikto neplakal, iba ak od smiechu.
Po komédii prišla opäť inscenácia pre náročnejšieho diváka. Tvorivý tandem poslucháčok réžie a dramaturgie na Akadémii umení v Banskej Bystrici: Veronika Pachová ako dramaturgička a Katarína Vozárová ako režisérka, si vybral na inscenovanie hru Augusta Strindberga – Veritelia. Ďalšia inscenácia z Akadémie umení ukázala, že poslucháči tejto školy majú odvahu a chuť inscenovať aj ťažšie kúsky a vôbec to nemusí dopadnúť zle.
Ako na začiatku festivalu, tak aj na konci prišla hra z pera slovenského autora, ktorú už overil čas. Režisér Cyril Páriš pokračoval vo svojej ceste inscenovaním Júliusa Barča-Ivana. Tento rok si po minuloročnej skúsenosti s hrou Dvaja vybral hru Matka, do ktorej mu výborne zapasovali herci Divadla bez groša z Veľkého Krtíša. Táto inscenácia sa dostala až na celoslovenskú prehliadku EXIT Levoča 2013 a diváci v Tisovci ju taktiež odmenili siahodlhým potleskom na záver. V nedeľu program bohužiaľ nepokračoval, keďže divadelný súbor Mamachaotika z Ostravy sa ospravedlnil z technických príčin a do Tisovca sa nedostavil.
Okrem divadelných predstavení spríjemňovala sobotný večer aj folková kapela M.E.L.L., ktorá hrala až do neskorej noci, resp. skorého rána. Ďalšou sprievodnou akciou bola výtvarná dielňa, ktorú viedol Mgr. M. Bračo a prvýkrát na festivale Fedimák aj divadelná dielňa pod vedením Mgr. M. Lacka, ktorá inscenácie predstavovala a krátko hodnotila, resp. upozorňovala väčšinou na ich klady.
V Tisovci sa opäť potvrdilo, že dobrá prehliadka nie je o veľkých financiách, ale o dobrých ľuďoch, ktorých je v Tisovci viac než dosť.
Miroslav Lukačovič
Fotogaléria k článku: TU

Vytvorené: 28. 8. 2013
Posledná aktualizácia: 29. 9. 2017 23:15
Autor: Správca Webu