Navigácia

Obsah

Za tajomstvom mlynov na Rimave

Typ: Kultúra | ostatné
Mlynárstvo patrilo v minulosti k bežnej súčasti života ľudí... Mlyny boli tak bežné a pritom tak výnimočné. Prosté, jednoduché. A zároveň skoro každý bol unikátny.

Vodné mlyny sú nostalgickou spomienkou na minulosť, kedy bol život človeka výrazne previazaný s rytmom prírody. Tie, ktoré pretrvali dodnes, pôsobia svojou architektúrou, zakomponovaním do terénu, ale i priestorom mimoriadne zaujímavo a pre niekoho určite i tajuplne. Jeden z mlynov v našom regióne sa rozhodli navštíviť členky ZO ÚŽS v Tisovci dňa 19. mája 2017. Spoločne sme sa vybrali vlakom do Veľkých Teriakoviec, aby sme navštívili tamojší mlyn. Ide o najstarší dodnes zachovaný vodný mlyn v Malohonte a jediný v celom regióne Gemer-Malohont, ktorý je zapísaný v Ústrednom zozname nehnuteľných kultúrnych pamiatok Slovenskej republiky. Stojí už viac ako 215 rokov a z toho na účel, pre ktorý bol postavený, slúžil viac než 160 rokov. V rokoch 2008-2010 prešiel mlyn rozsiahlou rekonštrukciou a v súčasnosti je využívaný ako regionálne múzeum tradičných spôsobov obživy našich predkov s dôrazom na roľníctvo, mlynárstvo a tradičné remeslá. Sprevádzané milými a príjemnými sprievodkyňami sme si vychutnali nádherne zrekonštruované priestory múzea a predmety, ktoré sú v ňom zozbierané a uložené. Nadchla nás jemná keramika, kyjatické hračky, guby, tkané koberce, krojované bábiky a iné zaujímavosti. Pobavili sme sa hádaním hádaniek, ktoré sú pre návštevníkov múzea pripravené. Nemôžeme nespomenúť nádherné priestory okolo múzea, ktoré sú dôkazom, že zodpovední sa s láskou starajú o každú rastlinu či krík.

Sme veľmi rady, že sa nám darí napĺňať jeden z mnohých našich cieľov, a síce spoznávať vzácnosti nášho regiónu. Je ich mnoho, treba sa len rozhodnúť, vyhľadať ich a navštíviť.

Mgr. Monika Koncošová (ZO ÚŽS v Tisovci)

Mlyn3

Mlyn10


Vytvorené: 23. 5. 2017
Posledná aktualizácia: 29. 9. 2017 23:15
Autor: Správca Webu