Navigácia

Obsah

30. výročie založenia FS Tisovec

Typ: Kultúra | ostatné
Oslavy pri príležitosti 30.výročia vzniku folklórnej skupiny Tisovec prezentovali obrovský kus folklóru a ľudových tradícií priamo pred zrakmi divákov v krásnom galaprograme. 17. novembra uzrelo svetlo sveta slávnostné uvedenie programu, v ktorom sa prezentovala tanečná a spevácka zložka FS, ľudová hudba pod vedením Jána Demeho z Klenovca. Program z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia .

Vo veľkolepom programe rezonovali nielen zvyky nášho mesta, ktoré sa rozprestiera od prameňa Rimavy, keď je to ešte len potôčik a kde sa k nemu pripája množstvo prítokov. A tak, ako rastie a mohutnie voda Rimavy, tak rástlo aj ocenenie divákov, krv im prúdila v žilách čoraz prudšie, ako hudba, ktorá gradovala, rozliehajúc sa po kinosále MsKS.
Tok piesní, tancov a hudby, „vyšívanie“ okrpčenými nohami, harmonikár i fujaristi si vyžadovali cvik, pevnú vôľu, ale najmä lásku k folklóru. Folkloristi majú v sebe veľa entuziazmu, chuti a energie. Na programe, v ktorom sa spojili staré vystúpenia s novými predstaveniami, vystúpilo spolu 16 tanečníc, 6 tanečníkov, 4 + 3 muzikantov, 2 fujaristi, 1 heligonkár, 8 malých folkloristov z DFS Čížiček spolu s korepetítorkou.
Na neformálnom stretnutí po galaprograme sa stretli súčasní i bývalí členovia FS Tisovec spolu s priateľmi, ktorí pomáhali a pracovali vo FS Tisovec v predchádzajúcich rokoch. Spolu si zaspomínali, sem-tam vypadla aj slza dojatia a do rána sa bavili. Na začiatky folklórnej skupiny zaspomínala aj pani Eva Manicová, vďaka ktorej folklór v Tisovci stále žije.
FS Tisovec reprezentuje nielen seba, mesto Tisovec, či región Gemera-Malohontu, ale aj ľudovú kultúru ako celok. Udržiava zvyky z celého Slovenska a my jej poprajme, aby jej iskry naďalej roznášal vietor do celého sveta.


Vytvorené: 18. 11. 2016
Posledná aktualizácia: 29. 9. 2017 23:15
Autor: Správca Webu